Eén ochtendje aan de keukentafel werken kan

maar met het uitzicht dat we nog lange tijd thuis moeten werken, zul je merken dat je op deze manier snel last krijgt van fysieke klachten. Een zere nek, schouders en rug en zijn veel voorkomende klachten die te wijten zijn aan een niet-ergonomisch verantwoorde werkplek. En dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen!

 

Kortom: dit is hét moment om thuis een fijne werkplek in te richten.

 

Hoe je dat doet? In deze blog delen we graag 8 tips met je die je vandaag nog kunt toepassen:

Eén ochtendje aan de keukentafel werken kan

1. Kies een ergonomisch verantwoorde bureaustoel

Je kunt nog wel zulke fijne eetkamerstoelen hebben, ergonomisch verantwoord zijn ze vaak niet. Een fijne werkplek waar je ergonomisch verantwoord kunt werken, begint dan ook bij de basis: een goede bureaustoel.

Heb je online al research gedaan voor een fijne bureaustoel? Dan heb je vast al ontdekt dat het aanbod eindeloos is. Verschillende kleuren, modellen en prijsklassen… welke bureaustoel is nu het meest geschikt voor jou? En dan die prijs… je gaat écht geen honderden euro’s neerleggen voor een bureaustoel voor die paar weken/maanden dat je nu thuiswerkt.

Dat snappen we. Bij WeFurn hebben we het dan ook makkelijk gemaakt voor je: één one size fits all bureaustoel in één kleur.

En het beste van alles? Je least de bureaustoel voor een vast, laag bedrag per maand, waardoor je het hoge aankoopbedrag niet in één keer hoeft neer te leggen.

2. Ga goed zitten

Een goede ergonomische bureaustoel moet je volgen. Zodat je goed wordt ondersteund bij je werkzaamheden. Uiteraard voldoet de bureaustoel van WeFurn hieraan.

Volg deze stappen om je bureaustoel goed in te stellen:

1. Ga goed achterin de stoel zitten met beide voeten plat op de grond. Stel de zithoogte in totdat je benen in een hoek van ongeveer 90 graden zijn gebogen.

2. Leg je armen op de armleggers en ontspan je schouders. Stel de hoogte in totdat je armen in een hoek van ongeveer 90 graden zijn gebogen. De breedte van de armleggers stel je in zodat je armen langs je lijf kunnen rusten. Sluit de voorkant van de armleggers aan tegen het werkblad.

3. Zorg er vervolgens voor dat je rechtop in je bureaustoel zit. Doordat je met je voeten plat op de grond kunt komen, zorg je er al gedeeltelijk voor dat je goed recht blijft zitten. Met deze actieve werkhouding stimuleer je niet alleen je productiviteit, maar voorkom je ook rug- en schouderklachten.

3. Kies een ergonomisch verantwoord bureau

Je bureaustoel is goed ingesteld, tijd om aan te schuiven! Maar wacht even… Ook de keukentafel is niet bepaald ergonomisch verantwoord te noemen. Wil je de komende weken fijn thuis werken? Ga dan voor een zit-stabureau zodat je gedurende de werkdag zittend en staand werken kunt afwisselen.

Om de kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas te verkleinen, kun je het beste niet meer dan vier uur per dag zitten en niet langer dan één uur achter elkaar. Een zit-stabureau is daarvoor de perfecte oplossing!

Ook een zit-stabureau kun je leasen bij WeFurn.

Heb je een uurtje superproductief gewerkt? Tijd om dat bureau omhoog te doen en staand te gaan werken of even een rondje buiten te lopen. Uiteraard wel op minimaal 1,5 meter afstand van andere mensen op straat.

4. Stel je bureau goed in

Pas wanneer je bureaustoel goed is ingesteld, ga je aan de slag met het instellen van je bureau. Zit je achter je bureau? De bovenkant van de armleggers van je stoel, moeten gelijk lopen met de hoogte van het bureau of ongeveer 1 centimeter erboven. Zo ondersteunen de armleggers je armen volledig tijdens het werken en dus niet het bureau.

5. Werk bij voorkeur met een monitor

Een laptop is wel praktisch, maar totaal niet ergonomisch verantwoord. Als je de hele dag op je laptop werkt, kijk je veel naar beneden en is dit belastend voor je nek en rug. Werk daarom op je permanente werkplek met een monitor. Ook het juist instellen van je monitor is essentieel om nekklachten te voorkomen. Want als je monitor te hoog staat, ben je nog verder van huis; omhoog kijken is voor de nek maar liefst 100 keer zo belastend als naar beneden kijken.

Zorg ervoor dat de bovenkant van het scherm op dezelfde hoogte staat als je ogen. Soms moet je je scherm daarvoor in hoogte verstellen. Als dat niet kan, kun je een monitorverhoger gebruiken om het scherm precies op de juiste hoogte te krijgen. De juiste plek voor je scherm is op ongeveer een armlengte afstand van je zitplek.

6. Geen monitor? Gebruik een laptopstandaard

Heb je geen monitor maar wil je thuis of op kantoor toch ergonomisch verantwoord werken? Schaf dan een laptopstandaard aan waar je je laptop in kunt zetten. Ook hier geldt weer: de bovenkant van het scherm moet op dezelfde hoogte staan als je ogen.

Koppel vervolgens een los toetsenbord en een losse muis aan je laptop om ergonomisch verantwoord te kunnen werken.

7. Gebruik een extern toetsenbord

Koppel vervolgens een los toetsenbord aan je laptop en monitor. De beste plek voor je toetsenbord is op de rand van je bureau, zodat je je armen kunt laten leunen op de armleggers van de bureaustoel. Dit is één van de makkelijkste manieren om schouderklachten te voorkomen.

8. Gebruik een ergonomische muis

Door gebruik te maken van een speciale ergonomische muis, is je arm veel beter in staat om te kunnen ontspannen. Bij een normale muis (die plat / horizontaal is), draai je je duim naar binnen toe en je elleboog naar buiten. Het verkeerd gebruiken van een muis kan op lange termijn voor een muisarm zorgen, maar ook voor nek- en schouderklachten. Een ergonomische muis is verticaal. Je pols wordt gedraaid in een positie alsof je iemand een hand geeft. Je elleboog gaat daardoor dichterbij je lichaam staan, waardoor je spieren minder spanning hoeven te verdragen.

Door deze tips te volgen creëer je een ergonomisch verantwoorde werkplek bij jou thuis

Wist je dat een ergonomische werkplek al snel €2.000 tot €3.000 kan kosten? Bespaar nu op de aanschaf van een ergonomische werkplek door een bureau en/of bureaustoel te leasen bij WeFurn. De werkplek wordt binnen 24 uur geïnstalleerd bij jou thuis en al je collega’s in de Randstad. We hebben nu het aanbod om al te leasen vanaf €19,- per maand, maar pas op: als je eenmaal hebt gewerkt op een werkplek van WeFurn, is de kans is groot dat je daarna niets anders meer wil 🙂

Door deze tips te volgen creëer je een ergonomisch verantwoorde werkplek bij jou thuis

Een goede werkplek verdient iedereen; al vanaf €0,63 per dag