Nu we verplicht thuis moeten werken

en zoveel mogelijk binnen blijven door het coronavirus, wordt het er niet veel beter op. Voordat je het weet, breng je meer dan tien uur per dag zittend door. En als je thuis ook nog eens niet-ergonomisch verantwoord werkt, dan kan de combinatie van veel zitten en een verkeerde werkhouding zorgen voor vervelende, fysieke klachten.

 

Fysieke klachten zoals nekpijn, schouderklachten, rugpijn en polsklachten komen dan ook veel voor op de werkvloer, met ziekteverzuim als gevolg.

 

Deze fysieke klachten kunnen beperkt of zelfs voorkomen worden door ergonomisch verantwoord te werken: op kantoor, maar ook als je nu thuis werkt.

Nu we verplicht thuis moeten werken

Wat is ergonomisch verantwoord werken?

Door ergonomisch verantwoord te werken, werk je met aandacht voor je lichaam en gezondheid met als doel het voorkomen van fysieke (chronische) klachten. Een goede werkhouding is essentieel, en die krijg je alleen als je werkplek en bureaustoel goed is ingesteld op basis van jouw lichaam.

Tegenwoordig voldoen veel kantoormeubelen al aan de huidige normen en richtlijnen op het gebied van ergonomie. Zo moet een ergonomisch bureau bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar zijn, het werkblad een minimum en maximum diepte, breedte en dikte hebben en moet er voldoende vrije voetenruimte zijn. Een ergonomische bureaustoel dient je goed te ondersteunen, maar je juist ook vrij te laten voor beweging. De mens heeft beweging nodig want lang statisch zitten is schadelijk voor de gezondheid. De WeFurn bureaustoel is bedoeld om te zitten en gemaakt om te bewegen. Ze is ontwikkeld om een zo groot mogelijk deel van de dagelijks benodigde beweging al tijdens het zitten te realiseren. Ook zorgt de bureaustoel er geheel automatisch voor dat er altijd sprake is van actief en dynamisch zitten.

Tips nodig voor het inrichten van een fijne, ergonomisch verantwoorde werkplek bij jou thuis? Lees onze blog met 8 tips  hierover!

Door aandacht te besteden aan ergonomisch werken, realiseer je op de werkvloer…

1. Minder rug- en nekklachten

Rug- en nekklachten zijn veruit de meest voorkomende fysieke klachten op de werkvloer. Ruim 2 miljoen Nederlanders geven aan regelmatig last te hebben van hun rug of nek. De boosdoeners zijn vaak een verkeerde afstelling van de bureaustoel en bureau, waardoor een verkeerde werkhouding en dus rug- en nekpijn ontstaat.

Beroepsgerelateerde lichamelijke kwalen bestaan voor het grootste gedeelte uit rug- en nekklachten, zowel in bedrijven waar veel fysiek werk wordt verricht, als in kantoren. Door aandacht te besteden aan het juist afstellen van de werkplek, verklein je de kans op rug- en nekklachten bij jou en/of je medewerkers.

2. Minder chronische ziektes op de lange termijn

Bijna de helft van de Nederlanders brengt gemiddeld zeven uur per dag zittend door. Als je een kantoorbaan hebt, is de kans groot dat je nog veel meer uren per dag zit. En dat terwijl meer dan vier uur per werkdag zitten al ongezond is! Als je meerdere dagen per week (en dat jarenlang!) te lang zittend doorbrengt, kun je op den duur chronische klachten ontwikkelen zoals diabetes, hartziekten en obesitas.

Een ergonomische werkplek bestaat dan ook bij voorkeur uit een zit-stabureau. Wissel zitten en staan regelmatig af en zorg ervoor dat je zeker niet meer dan vier uur per dag zittend doorbrengt. In het meest ideale geval zit je maximaal een uur onafgebroken op een stoel. Zet je bureau na een uur in de sta-stand, zodat je staand door kunt werken, of ga even een rondje lopen.

3. Lager ziekteverzuim

In 2019 was het ziekteverzuimpercentage in Nederland gemiddeld 4,4%. Ook al liggen sectoren zoals de financiële dienstverlening en zakelijke dienstverlening onder het gemiddelde, het ziekteverzuim ligt daar nog steeds rond de 3%.
Pijn-klachten in armen, nek en/of schouders veroorzaakt 10% van alle verzuimdagen. Door aandacht te besteden aan de fysieke gesteldheid van jezelf en/of je medewerkers, verklein je de kans op uitval door fysieke klachten.

4. Hogere productiviteit

Je kunt je vast voorstellen dat fysieke klachten de productiviteit niet ten goede komen. Ergonomisch werken zorgt voor een lager ziekteverzuim, meer werkplezier en een hogere productiviteit. En welke zzp’er of werkgever wil dat nu niet?

Overtuigd van het belang van ergonomisch werken?

Investeer in jouw gezondheid en werkplezier en dat van jouw medewerkers. Bespaar nu op de aanschaf van kostbare, ergonomische werkplekken en lease een bureaustoel en/of in hoogte verstelbaar bureau bij WeFurn.

 

Bij WeFurn lease je al vanaf € 0,63 per dag een ergonomische en duurzame werkplek voor jezelf en/of jouw medewerkers. Dat is ruim drie keer zo goedkoop als de kopjes koffie die je drinkt op één dag!

Overtuigd van het belang van ergonomisch werken?

Een goede werkplek verdient iedereen; al vanaf €0,63 per dag